תמיד מאושרים: ההורמונים שמשאירים אותנו שמחים

אם עד לפני מספר שנים הנושא של אושר היה נושא שכמעט לא דיברו עליו, כיום רבים מנסים לחקור ולהבין לעומק כיצד לשמור על מצב רוח גבוה, בייחוד לאחר תקופת קשה ומורכבת כמו מגפת הקורונה. למעשה, חלק מהותי מרמת האושר שלו מורכב דווקא מהורמונים שמפורשים מהמוח ואחראיים באופן ישיר על מצב הרוח. אם גם אתם חוקרים את הנושא ורוצים להעמיק בו, זה הזמן להכיר את ההורמונים שאחראיים על האושר שלכם.

סרונטין

סינטורין הוא מוליך עצבי שנמצא בגזע המוח ונמצא בשורה של מחקרים על היכולת לווסת את מצב הרוח ואף לסייע בתהליכים נוספים כמו ויסות החרדה ואפילו על בריאות העצם. יחד עם זאת, עודף של הורמון זה יכול להוביל לתסמונת סרוטונין שמובילה לתסמינים כמו עצבנות וחרדה, התכווצות שרירים, רעידות, צמרמורת ושלשולים. הסיבה לכך נובעת מכך כי מרבית התאים במוח מושפעים מרמות גבוהות של ההורמון הזה, ועל כן איזון של רמת הסינטורין היא בעלת השפעה גם על ויסות של תהליכים עצביים לצד השפעה על רגשות כמו תוקפנות או זעם.

המודעות לחשיבות של הפרשת ההורמון הזה עלתה בעקבות פיתוח של  תרופות פסיכיאטריות נוגדות חרדה ודיכאון, כאשר אחד מההורמונים החשובים ביותר שישאיר אתכם שמחים הוא הורמון הסרונטין שקיבל את הכינוי "הורמון האושר" בזכות מחקרים רבים שמצאו כי תפקידו הוא ליצור תקשורת בין תאי המוח ובהתאם לכך גם לווסת את מצב הרוח.

 

 

אדרנלין

אדרנלין הוא הורמון הנוצר לא מהמוח אלא מהכליות, אולם החל משנת 1990 הצליחו חוקרים ליצור אותו בתנאי מעבדה. התפקיד של ההורמון הזה הוא לסייע לטובת הגברת קצב פעילות הלב, הגברת זרימת הדם אל השרירים אבל גם על היכולת להכין את הגוף לקראת מצב של מתח שמשפיע באופן ישיר על הרווחה הנפשית. בנוסף, אדרנלין משפיע גם על פעילות העיכול ועל כן בעבור מבוגרים שסובלים למשל מחיידק הליקובטר הפילורי, מדובר בהורמון חיוני שגם יכול לסייע לטובת איזון של פעילות מערכת העיכול אבל גם ליצירה של יכולת להגביר את מצב הרוח.

דופמין

דופמין היא תרכובת אורגנית שמתפקדת הן כהורמון והן כמוליך עצבי, כאשר תפקידו הוא להעביר מידע בין נוירונים ובהתאם לכך גם מספק תחושה חיובית של מרץ, הנאה ואף מגביר את המוטיבציה. בשביל לעודד את הגברת קצב הייצור של רמת הדופמין במוח ניתן לנקוט במספר פעולות – תרגול מדיטציה, פעילות יצירתית כמו למשל פיסול או ציור לצד ניהול נכון של משימות אשר מגביר את המוטיבציה ובהתאם לכך גם משפיע על מצב הרוח.

לסיכום

הורמונים אחראיים באופן ישיר לוויסות של מצב הרוח ואף ליכולת להתמודד עם מצבים מורכבים שמעוררים חרדה, אימה ופחד. באמצעות הסקירה אותה הצגנו לכם כאן גם אתם תוכלו להעמיק את הידע שלכם ואף לפעול לטובת הגברת קצב ייצור ההורמונים הללו, כל זאת מתוך מטרה להוביל ליצירה של אורח חיים בריא ומאוזן המתמקד ברמת האושר וביכולת לשמור על מצב רוח גבוה, גם כאשר מתרחשים בחיים אירועים מורכבים ובוודאי באירועים משמחים. לצד זה, פנייה לקבלת טיפול רגשי ממוקד יכולה לסייע מאוד לטובת הגברת רמת האושר, כפי שעלה בשורה של מחקרים שבחנו את ההשפעה של טיפול כמו למשל CBT על איכות החיים של מטופלים.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, ואין לראות בו חוות דעת רפואית ומקצועית. כדי לקבל את המענה המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

נגישות